Şehir & Toplum - Sayı 26

2023 | Belediyelerde Mali Yönetim
Şehir & Toplum’un 26. sayısı “belediyelerde mali yönetim” konusuyla okurlarla buluştu. Bu sayıda yerel yönetimlerin artan ve çeşitlenen bu hizmetleri sağlamak için gerekli mali yükleri nasıl karşılayabilecekleri ve finansman kaynaklarını nasıl çeşitlendirebileceklerini odağına alıyor.

Kentlerdeki nüfus artışı, sıklığı ve şiddeti artan sosyal, ekonomik ve çevresel risk ve krizler yerel yönetimleri su, ulaşım, altyapı, hava kirliliği, konut, afet vb. çok çeşitli sorunlarla başa çıkmak durumunda bırakıyor. Buna ek olarak küreselleşme ve kentler arası rekabet ile kent sakinlerinin artan ihtiyaç, beklenti ve talepleri yerel yönetimlere daha fazla görev ve sorumluluk yüklüyor. Hem tüm risk ve sorunların üstesinden gelmek hem de artan ihtiyaç ve talepleri yönetebilmek adına yeterli mali kaynaklara sahip olunması önem arz ediyor. 

Bu bağlamda Şehir & Toplum’un “Belediyelerde Mali Yönetim” konulu 26. sayısında yerel yönetimlerin artan ve çeşitlenen bu hizmetleri sağlamak için gerekli mali yükleri nasıl karşılayabilecekleri ve finansman kaynaklarını nasıl çeşitlendirebileceklerini odağına alıyor. Buna ek olarak yeterli finansman kaynaklarına erişme ve sahip olmanın yanı sıra ilgili kaynakların etkili ve verimli bir şekilde kullanılabilmesi için yararlı olabilecek farklı yaklaşımları ve vatandaşların beklentilerinin dikkate alınarak katılımcılık, hesap verebilirlik ve şeffaflığın sağlanması gibi konuları gündemine taşıyor.

İçindekiler:

Ekonomil Büyüme İçin Yerel Altyapı Oluşturmak: Finansman Seçenekleri - Anwar Shah, Serdar Yılmaz

Türkiye’de Belediyelerin Gelir Yapısı: OECD Ülkeleri ile Karşılaştırmalı Bir Analiz - Ülkü Arıkboğa

Mali Tevzin – Mali Özerklik ve Sınırlı Kaynaklar - İbrahim Attila Acar

Kentsel Rantı Vergilendirme Aracılığıyla Yöneterek Kentleşmeyi Yönlendirmek ve  Yerel Yönetimlere Kaynak Üretmek. Arsa Değeri Vergilendirmesi - Başak Atan

Belediyelerde Performans Esaslı Bütçeleme Sistemi Uygulaması ve Yaşanan Güçlükler Hakkında Gözlemler – Elif Ayşe Şahin İpek

Yerel Yönetimlerde Stratejik Planlama Deneyimi – Çiğdem Akman

Yerel Birimlerde Katılımcı Bütçe: Özelliği ve Sorunları - Nihat Falay, Ayşe Hande Gönüleren

Belediyeler İçin Yenilikçi Bir Satın Alma ve Sosyal Politika Önerisi: Sosyal Satın Alma - Doğan Çelik

Temel Gelir İnsan Haklarının Yerelleştirilmesinde Bir Araç Olabilir (Mi?) - M. Cemil Arslan

Küresel Finans Mimarisi Yeniden Şekilleniyor: İstanbul Finans Merkezi - Mehmet Onur Partal, Ebru Hişt

Şehir & Toplum - Sayı 26
                                        Resmi
Şehir & Toplum - Sayı 262023 | Belediyelerde Mali Yönetim
Önizleme

Diğer Yayınlar

Tüm Yayınlar

Şehir & Toplum - Sayı 32

2025 | Hem Konut, Hem Barınma

Şehir & Toplum - Sayı 31

2025 | Birlikte Üretmek

Şehir & Toplum - Sayı 30

2025 | Kendine Ait Bir Kent – II

Şehir & Toplum - Sayı 29

2024 | Kendine Ait Bir Kent