Kent - Çözüm Üreten Kentler

Sayı 1

"Marmara Belediyeler Birliğinin Türkiye’de ve dünyadaki iyi şehircilik uygulamalarını odağına alan ve mottosu “Çözüm Üreten Kentler” olan Kent dergisinin ilk sayısı çıktı. Üç ayda bir yayınlanacak olan dergi 6 ayda bir “Urban” adıyla İngilizce olarak da yayınlanacak.

İnsan artık kentte yaşayan bir canlı türüne evriliyor. Kentlere olan bu talebin artmasıyla hava kirliliği sokakları boğuyor. İklim krizi, sel gibi tehlikelerle insanlığı tehdit ederken yoksulluk hala bir musibet halinde insanlığın yakasında. Ancak şehirler, devasa eşitsizliklere ve çalkantılı değişimlere ev sahipliği yapmalarının yanında bilginin ve inovasyonun da merkezleri. Sorunun da çözümün de kaynağı aynı sahnede; insanların bir araya gelebilecekleri, fikir alışverişi yapabilecekleri ve çözümleri deneyebilecekleri en iyi yer hala şehirler…

Çözüm Üreten Kentler

Dünyanın dört bir yanından ulaşım, kültür, çevre, altyapı, sağlık gibi kategorilerde iyi şehircilik uygulamalarına yer veren derginin Türkiye'deki yerel yöneticilere ilham vermesi ve sorunların çözümüne ilişkin uygulama sürecine dair bilgi sunması hedefleniyor.

Kente yaşam kalitesini yükseltme ve sürdürülebilirlik noktasında değer katan proje ve uygulamaların, hangi koşullarda, nasıl bir yasal çerçevede, hangi içgörüden hareketle, ne tür bir teknoloji, ekip ya da işbirliğiyle hayata geçirildiği ve eğer gözlemlenmeye başladıysa sonuçlarının neler olduğu gibi bilgiler okura sunuluyor.

Dergide iyi uygulamalarla birlikte şehirciliğe ilişkin daha geniş bir bakış açısı sunmak adına bir yerel bir yabancı belediye başkanı röportajına, makalelere, portre, kitap ve film inceleme yazılarına, uzman görüşleriyle beslenen bir perspektif dosyasına, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına yönelik uygulamalara, şehirciliği odağına alan bir etkinlik takvimine yer veriliyor.

İlk sayıda neler var?

Forum | Dünya Kent Forumu / World Urban Forum 10

Kent forumları, kent sorunlarına yönelik oluşturulan farkındalık, sunulan çözüm önerileri, fikir alışverişleri, geliştirilen network ve kurulan işbirlikleri sayesinde kentlerin gelişimine katkı sunuyor. 450 kişiden fazla konuşmacının ağırlandığı WUF10 etkinliklerine 168 farklı ülkeden 13 binin üzerinde kişi katılım gösterdi.

Ulaşım ve Hareketlilik |Hava Kalitesine Ve İnsan Sağlığına Dost Bir Proje: Ecobici

Meksika'nın başkenti Meksiko'da, yerel yönetim tarafından hayata geçirilen bisiklet paylaşım sistemi olan EcoBici’nin başarı hikayesini proje direktörü Rodrigo Bejarano Alconedo anlattı.

Konut ve Yapılı Çevre | New York Gökdelenlerini Kuş Dostu Yapıyor

EK: Toronto Belediyesi’nden iyi uygulama rehberi: Kuş Dostu Bina Tasarımı

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları | Amaç 1: Yoksulluğa Son

Çevre | İspanya’dan İlham Veren Bir Organik Atık Yönetim Projesi: Revitaliza

Sosyal Kapsayıcılık | Toplumsal Uyum Yolunda: Göçmen Dostu Kentler

İngiltere’deki göçmenlerin yerel topluma katkısını arttırmayı hedefleyen, mülteciler ve göçmenleri proje geliştirmenin her aşamasına dahil eden “Göçmen Dostu Şehirler” projesini, yaratıcılarından Sinead Ouillon ile konuştuk.

Röportaj | Marmara Belediyeler Birliği Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın

Doç. Dr. Tahir Büyükakın ile kent yöneticilerinin ve planlayıcılarının, 21. yüzyıl toplumuna bakış açısını, ekonomik, sosyal ve kültürel değerleri işleyiş biçimini konuştuk.

Röportaj | Tiran Belediye Başkanı Erion Veliaj

Çocuk dostu politikaların uygulanmasına odaklanan ve Tiran’ı uzun vadede sürdürülebilir bir şehir yapmak için çalışan Tiran Belediye Başkanı Erion Veliaj ile vizyonunu ve projelerini konuştuk.

Röportaj | Prof. Dr. H. Murat Güvenç:  “Kentsel Veri, Veri-Temelli Yönetişimin Olmazsa Olmazı”

COVID-19:

-Covid-19 salgınıyla birlikte dünya genelinde yerel yönetimler farklı alanlarda yeni uygulamaları hayata geçirdi. Yeni düzenleme ve çözümlerin özetlerini derledik.

- Teknolojinin Doruk Noktasında Pandemi, Kıvanç Kaçakgil, Turkcell Dijital İletişim Uzmanı

-Perspektif: Toplu Taşımacılıkta Covıd-19 Süreci Nasıl Yönetilmelidir?, Kaan Yıldızgöz Kıdemli Direktör, Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (UITP)

Portre | Osman Nuri Ergin, Prof. Dr. Erbay Arıkboğa, Marmara Üniversitesi

Kitap | RÜYA ŞEHİRLER: MODERN KENTLERE YÖNELİK FİKİRLER, TASARIMLAR VE MÜDAHALELER, Doç. Dr. Murat Şentürk, İstanbul Üniversitesi

Film | PARAZİT ÜZERİNE: SINIFIN KOKUSU BİR KERE SİNMİŞSE?, Prof. Dr. Mutlu Binark, Hacettepe Üniversitesi

İnceleme | Yaş Dostu Kentler İçin İyi Uygulamalar, Ferhan Saniye Palaz

Anma | CENGİZ BEKTAŞ ANISINA… Seda Özen Bilgili, Mimar"

Kent - Çözüm Üreten Kentler
                                        Resmi
Kent - Çözüm Üreten KentlerSayı 1
Önizleme